מדיה
    עבור לתוכן העמוד
    דלג על עבור לתוכן העמוד

    מס נסועה צפוי להיכנס ב- 2026

    7/06/2025
    הגדל
    בכוונת האוצר ליישם את מס הנסועה על רכב חשמלי ורכב היברידי נטען (פלאג-אין), החל מינואר 2026. מס הנסועה לרכב נטען חשמלית בא כתחליף למס הבלו, יעמוד על כ- 15 אגורות לק"מ ויהיה צמוד למדד. מס הנסועה נכלל במסגרת חוק ההסדרים ויחול על כל כלי הרכב הנטענים מרשת החשמל, בין אם באופן מלא או חלקי (פלאג-אין). צילום: אוטוקום

    המציאות- כיום, מוטל "מס בלו" על דלק המסופק לכלי רכב עם בעירה פנימית. מס הבלו, מהווה כיום כ- 47% ממחיר ליטר בנזין. יוצא מכך שמכונית נטענת על חשמל, פטורה מס זה. מס הנסועה, אמור לפצות את האוצר על אובדן המס המוטל על דלק נוזלי להנעת כלי הרכב ובכך להוות תחליף למס בלו. לדברי האוצר, שיעור מס הנסועה, שיעור המס, יהיה נמוך יותר ממס הבלו המוטל על רכבים הניזונים מדלק. 

    מגמת מכירות- נתח המסירות של רכבים חשמליים מתחילת השנה, מצוי במגמת ירידה של 29% לעומת אשתקד. המציאות בשטח די ברורה, במצב של אי וודאות בכל הקשור למדניות המיסוי העתידית על רכבים חשמליים, שכוללת: מס קניה , מס נסועה, ושווי שימוש. לציבור קשה לתרגם כיום את העלות הכספית הצפויה לעתיד וכן את השפעתה על שוק היד השנייה של דגמים חשמליים. 

    המשמעות- החלת מס הנסועה, צפויה להשפיע על מכירות כלי הרכב הנטענים חשמלית בהם מכוניות 100% חשמליות ומכוניות היברידיות נטענות פלאג-אין (PHEV). 

    היבט כלכלי- בציי רכב שנוסעים כ- 30 אלף ק"מ בשנה מדובר בהוצאה נוספת של 4,500 ₪, שהם  כ- 375 ₪ לחודש. ציים שלא יקפידו על טעינת הרכבים בחשמל, ישלמו למעשה כפל מס, בלו וגם מס נסועה על חשמל שלא מנוצל כלל. המצב המתואר, יוצר אי ודאות ומסביר את הבלימה בשוק העסקי מחשש של החברות להיכנס להוצאות בלתי מתוכננות והשפעתם על התקציבים המתוכננים.

    לרכב בבעלות פרטי שנוסע בממוצע בשנה כ- 16 אלף ק"מ עלות המס תעמוד על 2,400 ₪ שהם כ- 200 ₪ לחודש. מכאן שלבעל רכב פרטי חשמלי תפחת הכדאיות הכלכלית לעבור לרכב נטען באם הוא לא טוען ותה בעמדת טעינה פרטית שבה הוא מחויב בתעריף חשמל בייתי כ- 0.64 ₪ לקוט"ש. 

    הנפגעים העיקריים יהיו רכבים היברידים נטענים פלאג-אין שישלמו כפל מס, גם בלו וגם נסועה. באם אילו לא יטענו על חשמל יצא שכרם בהפסד. לגל המסירות של רכבי פלאג- אין שצובר תנופה. מינואר עד סוף אפריל, נמסרו 7,111 מכוניות פלאג-אין היברידית, כ- 6.1% מכלל המסירות. מדובר בעלייה של כ- 9% לעומת אשתקד.

    יעדי איכות הסביבה- אם יישום מס הנסועה, תיבלם תנופת המעבר לרכב הניזין מחשמל וישראל לא תגיע ליעדי הפחתת הזיהום הנפלט מכלי הרכב. יעדי הפחתת פליטות המזהמים מתחבורה שפורסמו מטעם המשרד להגנת הסביבה מדברים על כך שעד 2030 , כל כלי הרכב הנמכרים בישראל, יהיו בהנעה חשמלית מלאה או נטענת (פלאג-אין היברידי). בנוסף, עד 2035 יחושמלו כ- 50% מכלי הרכב המסחריים במשקל שמעל ל- 3500 ק"ג הנמכרים בישראל.

    עבור לתוכן העמוד